мъвениѥ

мъвениѥ
МЪВЕНИ|Ѥ (3*), -˫А с. Мытье, купание:

о мъвении. Си же подобаѥть вѣдѣти. ˫ако въ вьсь постъ. ни ѥдиномѹ же ѿ мнихъ не подобаѥть мытисѧ. аще не ключитьсѧ болесть. УСт XII/XIII, 211; и ре(ч) имъ... видѣхъ бани древены... и возмуть на сѧ прутье младое. ‹и› бьють сѧ сами и т(о)го сѧ добьють егда влѣзуть ли [вм. ле] живи. и ѡблѣютсѧ водою студеною. ‹и› тако ѡжиѹть [так!] и то творѧть по всѧ д҃ни... и то творѧть мовенье собѣ а не мученье. ЛЛ 1377, 3 об.; и творити волю помысла вашего. на пищю и на питье. и на другии нѣкѣи покои. мвени˫а. и хризмою мазань˫а и врачевань˫а. (λоύσματоς) ФСт XIV, 165в.

Ср.
немъвеньѥ.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Смотреть что такое "мъвениѥ" в других словарях:

  • мытва — МЫТВ|А (1*), Ы с. То же, что мъвениѥ: дивно видѣхъ землю Словеньску… видѣхъ банѣ древѧны. и пережьгуть ˫а велми. и съвлекутсѧ и будуть нази. и ѡбольютсѧ мытелью. и возмуть вѣникы. и начнуть хвостати(с)… и тако творѧть по всѧ дн҃и. не мучими… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • немъвеньѥ — НЕМЪВЕНЬ|Ѥ (1*), ˫А с. Отказ от мытья: и на земли легань˫а. и немъвенье и бдѣнье. (ἡ ἀλουσία) ГБ XIV, 168б. Ср. мъвениѥ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»